Matúš Bachynec

Matúš Bachynec

Matúš Bachynec patrí k najmladšej generácii divadelných režisérov na Slovensku. Réžiu vyštudoval v ročníku režiséra Romana Poláka na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, kde absolvoval aj doktorandské štúdium. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Katedre réžie a dramaturgie.

Počas štúdia inscenoval súčasnú svetovú drámu (Kebab), slovenskú a českú klasiku (Všetko za národ alebo Apple Pie, Periféria) a vlastné dramatizácie (Je svätá). Svoju tvorbu prezentoval na viacerých divadelných festivaloch doma i v zahraničí: Festival Dotyky a spojenia v Martine, Festival Istropolitana Projekt v Bratislave, Nová dráma / New drama Bratislava, Zlomvaz v Prahe, Encounter v Brne a Rainbow fest v Petrohrade. Ako režisér pravidelne hosťuje v slovenských divadlách (SND, SKD Martin, DJGT vo Zvolene, DAB v Nitre, DJP v Trnave). Jeho doménou je slovenská klasika, ale inscenuje aj súčasné pôvodné texty s angažovaným presahom či inteligentné komédie. V Slovenskom národnom divadle v rámci cyklu Stop extrémizmu inscenoval dokumentárnu drámu Natálka s témou etnickej neznášanlivosti. Okrem toho v Modrom salóne SND autorsky a režijne pripravil komornú inscenáciu o živote a tvorbe Marty Kubišovej pod názvom Kabaret Normalizácia alebo Modlitba pre Martu. K storočnici divadla pripravil v SND inscenáciu Hriech / Její pastorkyňa a k 70. výročiu zavraždenia Milady Horákovej inscenáciu Milada. Medzi jeho najnovšie úspešné tituly patrí inscenácia s hudobnou témou Kým prídu Stouni... v Sále Činohry SND.

Okrem réžie sa venuje aj vlastným adaptáciám a prekladom. V rokoch 2022 – 2023 bol umeleckým šéfom Divadla Andreja Bagara v Nitre. Pre nitrianske divadlo už v roku 2019 naštudoval francúzsku komédiu Meno, neskôr súčasnú českú komédiu Vlastníci, adaptáciu poviedok Boženy Slančíkovej Timravy Rozsobáše, adaptáciu románu Máriusa Kopcsaya Domov a maďarský muzikál Povala.

Inscenácia opery Giacoma Pucciniho Madama Butterfly je jeho operným debutom.