SME V POHODE, premiéra stand-up komédie

Činohra Slovenského národného divadla pripravila premiéru hry amerického spisovateľa Paula Rudnicka pod názvom Sme v pohode. Je to stand-up komédia o základných emóciách, o slobodnom prejave identity a potrebe či priam nutnosti pristupovať k ľudsky citlivým témam bez predsudkov a nevraživosti. Žijeme v čase, keď potrebujeme viac empatie, tolerancie i lásky. Tri výstupy účastníkov tejto divadelnej stand-up komédie sú dôkazom, že aj príbehy pre niekoho kontroverzné či možno až bizarné sú v mnohom a pre mnohých poučné.
 
Energetické, zábavné, bez zdvihnutého prsta
 
Energická dáma divákom rozpovie príbeh svojich troch LGBTI+ detí, je suverénna, nešetrí vtipom, ale je aj strojená, zakrývajúca svoj vnútorný nepokoj. Ďalšia matka je akási neistá, dojemne divákom rozpráva o nekonečných variáciách ručných prác, aby napokon pochopili, že sa utieka k tejto „záľube“ preto, aby prekonala životný otras zo straty mladého syna, ktorý zomrel na AIDS. Divákov si určite získa vystúpenie extravagantného afektovaného televízneho zabávača, geja, ktorý sa predvádza a súčasne i sám seba zhadzuje. Tri zaujímavé príbehy, tri skvelé umelecké výkony.
 
Všetci sme zraniteľní, sympatické na uvádzanom texte je to, že nepoúča, necháva diváka vytvoriť si vlastný názor a konfrontovať sa s videným i počutým. Vzácna je zábavná forma, príbehy sú podávané s nadhľadom, často s iróniou a humorom tak, aby divák odchádzal s dobrým pocitom a konštatovaním, že nech sa deje čokoľvek, pri deklarovaní identity a sexuality je vždy najdôležitejšia láska.
 
New Century alebo čo nám prinesie 21. storočie...
 
Paul Rudnick napísal hru, ktorú SND uvádza pod názvom Sme v pohode, v roku 2008 a nazval ju New Century – teda 21. storočie. Je uvedenie tohto titulu s odstupom mnohých rokov stále výzvou? Ambíciou tvorivého tímu stand-up komédie Sme v pohode je priniesť viac porozumenia do témy, ktorá v spoločnosti rezonuje. Veď čo je cieľom stand-up comedy ako žánru – zaujímavou témou pobaviť, rozosmiať, v tom najlepšom zmysle slova provokovať, a ak je interpret výborným tlmočníkom témy, oslovený divák zažije tak prepotrebnú katarziu. Paul Rudnick píše o nie ľahkej téme sexuality zrozumiteľne, na základe konkrétnych príbehov o tom, že svet nie je čierno-biely, ale napriek všetkému príťažlivý a farebný. V tomto duchu tvorcovia inscenácie Sme v pohode ponúkajú pozitívny motivačný odkaz. Táto hra, ktorú uvádzali v Národnom divadle v Prahe v roku 2016, mala veľmi priaznivý ohlas a podľa informácií na ňu chodievali diváci opakovane.
 
V réžii Daniely Špinar, ktorá na tlačovej besede vyslovila názor, že téme prospelo „premiešanie“ českej a slovenskej tvorivej energie, zaujmú silné herecké výkony troch standupistov Zuzany Fialovej, Gabriely Dzuríkovej a Ľuboša Kostelného, ktorým „asistujú“ poslucháči Vysokej školy múzických umení Anna Magdaléna Hroboňová a Lukáš Herc. Slovenské národné divadlo uvádza novú premiéru sloganom „Atraktívna šoková terapia, ktorá vám otvorí oči, roztopí srdcia a nadvihne kútiky úst“. Príďte sa presvedčiť do Štúdia v novej budove SND.