Il signor Bruschino

Gioacchino Rossini

Il signor Bruschino

opera

Komická opera v jednom dejstve v talianskom jazyku.

historická budova SND
2. 12. 2017

Pre Gioacchina Rossiniho komponovanie očividne nespôsobovalo námahu s kropajami potu a krvi. Skomponovať celovečernú operu znamenalo pre majstra, s istou mierou zveličenia povedané toľko, ako vymyslieť recept na pareného lososa s cesnakovou omáčkou alebo rozbif s husacou pečeňou.

Jednodejstvová opera Il signor Bruschino je majstrovským dielom zamotanej komickej zápletky s typicky operným rozuzlením. Syn totiž nie je tým pravým synom, je len zamilovaným nápadníkom slečny Sofie. Pravý syn mrzne v pivnici u krčmára Filiberta pre nezaplatené účty. Starému Bruschinovi je zas stále teplo, i keď ostatným vôbec nie. Slúžka Marianna túži po starom mládencovi Gaudenziovi, ten jej však očividne odoláva. Gaudenziovým skutočným problémom je skôr zistiť, ktorý syn z rodiny Bruschiniovcov stojí práve pred ním. A to všetko chce s plnou vážnosťou rozriešiť, alebo aspoň „poriešiť“, predstaviteľ zákona a verejného (ne)poriadku policajný Komisár. Také je to jednoduché u slávneho kuchára a gurmána z Pesara s ojedinelým hudobným talentom.

Predstavenie realizuje Asociácia CORPUS v spolupráci s Operou SND.

Otvorená opera je voľné zoskupenie tvorcov a interpretov, ktorých cieľom je uvádzať klasické komorné operné diela. V „kamenných" divadlách sa operné diela uvádzajú v podobe ustáleného inscenačného kánonu. Našou ambíciou je predstaviť operu v hravej podobe akčného divadla. Chceme prelamovať pomyselnú bariéru medzi vznešeným svetom opery a nezávislou divadelnou scénou. Pritom však nerezignujeme na vysokú hudobnú a vokálnu kvalitu. Otvorená opera spolupracuje s poprednými sólistami a stálymi hosťami Opery Slovenského národného divadla.

Inscenačný tím

Hudobná úprava Marián Lejava
Réžia
Produkcia Nora Nosterská

Obsadenie

Gaudenzio Ján Ďurčo
Bruschino, otec Roman Krško
Florville Amir Khan
Bruschino, syn Marek Tokoš
Policajný komisár Juraj Peter
Fliberto Marek Pobuda (ako hosť)
Marianna Alena Grach